5525 Füzesgyarmat, Kossuth u. 92.
Slide
images/gara_header_bejarat.jpg
images/gara_headee_2.jpeg
images/gara_etterem2.jpg
images/gara_szoba.jpg
images/gara_wellness.jpg
images/gara_klubszoba.jpg
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

.

A Thermal Hotel Gara bizonytalan ideig bezár

Kedves vendégeink!

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Themal Hotel Gara a jelentősen megnövekedett energiaköltségek miatt bizonytalan ideig kénytelen bezárni.

A szálloda az utóbbi időben számos felújításon esett át és a tervek között szerepelt további energiahatékonysági és modernizálási beruházások is, de sajnos az elszabaduló energiaárak a szállodát bezárásra kényszerítették.

Kérjük Önöket, hogy figyeljék híreinket, maradjanak kapcsolatba szállodánkkal , mert szeretnénk, ha  a Thermal Hotel Garában újra találkozhatnánk.

Nagyon sajnáljuk a kellemetlenséget és bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk vendégeink között üdvözölni Önöket.

A Thermal Hotel Gara  vezetősége

Farkassziget Püspökladányi Arborétum

 Farkassziget Püspökladányi Arborétumot az 1924-ben megkezdett szikfásítási kutatások keretében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termőhelyek erdészeti hasznosítása az erdők fafajválasztékának bővítése céljából. A díszítő jellegű fásítások megalapozása, az ahhoz szükséges fa- és cserjefajok, -fajták, -változatok kiválasztása és bemutatásacéljából 1954 és 1962 között telepítették az Arborétum központi részén található Öreg-Arborétum, illetve 1978 és 1988 között a Fenyőkert területrészeket.


Az arborétum földrajzi fekvése: É 47° 20,090’; K 21° 05,456'. Tengerszint feletti magasság 89 m. Az arborétum éghajlatát alapvetően a szélsőséges megnyilvánulások jellemzik. Az átlagos évi középhőmérséklet 10,2 °C. Az eddigi legalacsonyabb hőmérséklet -31,5 °C, a legmagasabb hőmérséklet +40,4 °C volt. A nyár második felében (július, augusztus hónapokban) csaknem minden évben törvényszerűen aszályos időszak következik be. Ilyenkor a levegő napi átlagos hőmérséklete tartósan 25 °C fölé emelkedik, a relatív páratartalom pedig 40% alá süllyed. Az átlagos évi csapadék 535 mm. Ebből 320-340 mm a nyári, 230-250 mm a téli időszakra esik. Szabályos körülmények között a május-június hónapok a legcsapadékosabbak. Az arborétum talaja igen változatos. Kisebb foltokban már a felszín alapján is azonosítható a réti szolonyec (szikes talaj), nagyobb foltokban a szolonyecesedő réti vagy réti csernozjom talaj a jellemző. Az altalaj mindenütt szikes (a fenolftaleinlúgosság már 60-80 cm-tőt észlelhető). Az alapkőzet agyag. A termőréteg vastagsága 30-70 cm. A talajvíz mélysége 4-6 m, ezért a fák vízellátásában a talajvíznek nincs jelentősége. A környezetéhez képest kissé kiemelkedő térszín miatt a felszíni vízellátottság kedvezőtlen. (A lehulló csapadék egy része elfolyik.) E miatt a termőréteg gyakran, korán és mélyen kiszárad. A kiszáradás mélységét és mértékét a száradás közben keletkező nagy repedések is fokozzák.


Az Arborétum növénye közül kiemelkedő jelentőségűek a Lonicera, Cotoneaster, Ligustrum, Taxus, Juniperus, Acer, Corylus, Rosa, Prunus, Mahonia, Viburnum, Crataegus, Fraxinus fajok. Az arborétum főbejáratától indulva, az út jobb oldalán láthatjuk a csemetekertet, amelyben az erdészeti kísérletekbe elültetésre kerülő csemeték nevelése, a nemzetközi magcsere program keretében kapott növények honosítása, nevelése, dísznövények értékesítése történik. Ez a kert üzemi területnek számít, nem látogatható. Az út bal oldalán fás bazsarózsákat láthatunk. Különösen szép látvány a virágzó bazsarózsa, ami szokás szerint május második felében virágzik. Az útelágazásnál levő kocsányostölgy-csoport arborétumunk legidősebb állománya – 1928-ban telepítették. Az út egyik ága az esőbeállóhoz, másik ága a kilátóhoz és a dísztavakhozhoz vezet. A kilátó irányában van az arborétum legidősebb és legváltozatosabb örökzöld állománya. A kilátó felé haladva érdemes az arborétum melletti sűrű kocsányos tölgyes alatt felverődött cserjeszint természetes eredetű. Ebben az együttesben több mint negyven fa- és cserjefaj található. Ez az egyik legértékesebb állományunk, amelyben a fák és cserjék együttélése természetszerű. A kilátó felé vezető gyalogút mellett néhány, az alföldön ritkaságszámba menő fafajjal, cserjével is találkozhatunk. Többek között vasfával, török mogyoróval, iráni varázsfával, japán cseresznyével stb. Látható itt szomorú japán akác és számos kőris faj is. Virágzáskor szép aranyvesszőkben, díszalma fákban, fehér és lila virágú orgonákban. gyönyörködhetünk.
Az arborétumi esőbeálló mellett van az arborétum legnagyobb tisztása. A tisztásról több irányban is lehet tovább sétálni. Északi irányban át kell kelnünk egy fahídon, ami az arborétumot határoló csatornára épült. Az út végét magasles és több ezer ha-os szikes puszta jelzi. Az út menti erdők változatossága és a puszta látványa feledhetetlen élményt nyújt. Az esőbeállótól D-re található az arborétumi Bemutatóház, ami 1954-ben épült. Benne a Püspökladány élővilágát és a szikfásítási kutatások történetét bemutató állandó kiállítás 1992 óta üzemel. A Bemutatóházat Kaán Károly születésének 125-dik évfordulója alkalmából avatták.

Nyiltvatartás infó
H-P: 8:00 - 20:00
Ár információ, Farkassziget Püspökladányi Arborétum

Jelenleg felújítás alatt van, így szabadon látogatható.

Thermal Hotel Gara bemutatkozás

Szállodai információk

Bejelentkezés 14:00 órától

Kijelentkezés 10:00 óráig

Reggeli 7:00-10:00

Svédasztalos ebéd 12:00- 15:00

Félpanziós vacsora 18:00 - 21:00

WiFi a szálloda teljes területén.

Parkolás a szálloda előtt.

Vendégtájékoztató (Letölthető pdf)

SZÉP kártyát elfogadunk

Hírlevél felíratkozás

Adja meg email címét a hírlevélre való feliratkozáshoz.